Monday, October 10, 2016

Japanski WC

Ono što skoro uvijek impresionira strance u Japanu su zahodi, na pozitivan i negativan način. Na javnim mjesima se obično nalaze tradicionalni japanski čučavci joji baš i nisu privlačni za korištenje i tu dolazimo do negativne impresije. Opet, s druge strane imamo i tzv. washlete koji su sinonim za japanski WC. Stranci se takvih high-tech zahoda polagano boje jer nisu sigurni koja tipka služi za koju funkciju pa ih na kraju koriste kao i "normalne" zahode (i pri tom se žale da je japanski WC papir pretanak). 
Tradicionalni japanski zahod. Niti malo zanimljiv i u potpunosti neprivlačan.

U ovom postu ću se posvetiti washletima jer ih smatram daleko zanimljivijim od čučavaca i mislim da će se većina tu sa mnom složiti. Za mene osobno je korištenje običnog zahoda poslije washleta isto kao kad koristim mobitel tipa Nokia 3310 poslije smartphonea. Natrag na washlete. Postoji više proizvođača pri čemu je najveći od njih Toto, zatim ostali poznati japanski proizvođači poput Panasonica, Toshibe i sl. Ovisno o cijeni, washleti imaju više, odnosno manje funkcija. One funkcije koje svaki washlet ima su pranje stražnjice i bidet (pranje ženskog intimnog područja). Pri tome uvijek postoji neka kontrola jačine vodenog mlaza. Poslije "velike nužde" je potrebno očistiti stražnjicu i umjesto papirom, pritiskom na tipku mlaznica izlazi iz svog spremnika i mlazom vode opere stražnjicu. Za početak je možda dobro koristiti najslabiji pritisak vode te ga postepeno pojačavati po želji. Poslije pranje više nema problema s tankim WC papirom jer onda on služi samo za sušenje stražnjice. Neki washleti imaju i funkciju sušenja toplim zrakom pa tada čak i WC papir postaje suvišan. Učestale funkcije su također i osvježivač zraka (zbogom smrdljivom WCu), grijanje sjedala (postoje i tzv. warmleti koji imaju samo ovu funkciju i ništa više) i grijanje mlaza vode. Kada pričamo o top modelima, onda i čišćenje WCa postaje nepotrebno jer isti imaju dodatnu posebnu mlaznicu kojom raspršavaju pjenu za čišćenje po unutrašnjosti školjke dok na vama preostaje samo nadopuniti spremnik s pjenom kada se ista potroši. Neki modeli imaju i automatsko dizanje i spuštanje daske po ulasku u WC i lišava vas prepirke s ljepšim spolom u kojem položaju daska treba biti.
Washlet i zanimljiva reklama za isti :)


Nakon uvoda u washlete, vrijeme je da se razbije stigma oko mnoštva tipki koje se nalaze bilo pored WC sjedala, bilo na odvojenom daljinskom upravljaču. Od cijelog mnoštva tipki jedine koje ćete u većini slučajeva trebati su one za pranje stražnjice, bidet (za cure), kontrola jačine mlaza i pozicija mlaznice (ukoliko washlet posjeduje ovu opciju). Opcionalno tu su tipke za sušenje i tipka za "maskiranje" zvukova u javnom WCovima (obično je označena notom i zvuk koji proizvodi je u stilu žuborenja potoka). Tipka za pranje stražnjice je označena s おしり. Bidet tipka s ビデ. Jačina mlaza kod modernih washleta ima tipke s kanjijima 強 za jači i 弱 za slabiji pritisak dok kod starijih modela možete naići na rotirajuću kontrolu. Pozicija mlaznice ima dvije tipke i to tipku označenom s 前 za naprijed i 後 za natrag. I to bi bilo to. Korištenje je vrlo jednostavno kada se prijeđe jezična barijera, a za više informacija pogledajte sljedeću sliku (postoje razlike u razmještaju tipki kao i ikona od modela do modela, ali su uglavnom natpisi isti, a ikone slične): 

To bi bile neke osnove korištenja washleta, a čemu služe ostale tipke ću vam prepustiti da sami saznate ako dođete u kontakt s washletom :)

Objašnjenje osnovnih funkcija washleta

No comments:

Post a Comment