Tuesday, September 6, 2016

Mobilna telefonija

Pozdrav svima, nakon stanke ide novi post. Ono na što bih se htio osvrnuti je kako natjerati mobitel da radi u Japanu. Stvari su drugačije po tom pitanju nego u Hrvatskoj pa idemo redom.
Opcije koje se nude su:

  • Najam kartice/mobitela/mobilne pristupne točke
  • Prepaid i pretplata data only
  • Pretplata sa svime uključenim

Najam kartice/mobitela/mobilne pristupne točke

Odmah da napomenem, na kratke ture ovo je prihvatljiva opcija, na dulji period je totalno neisplativa. Najam ide tako da se na aerodromu dođe do jednog od šaltera gdje postoji natpis u stilu travel SIM i sl. Obično osoblje tamo razumije engleski te vam može pomoći oko odabira. Cijene najma kartice je formirana po danu i prema korištenju (postoje planovi kao npr. internet bez ograničenja i sl. gdje je u prosjeku najam oko 60kn/dan). Prilikom korištenja ovakve kartice mobitel mora biti otključan! Nešto je jeftiniji najam običnog mobitela, a može se iznajmiti i smartphone. U slučaju da više ljudi putuje zajedno, jedna od vrlo isplativih opcija je najam mobilne pristupne točke. To je mali uređaj koji pruža wifi internet priključak bilo gdje. U nekim slučajevima je moguće naručiti preko interneta željeni uređaj na adresu hotela i sl. gdje će vas čekati zajedno s  kovertom za vraćanje natrag (sve zapakirate i samo predate na poštu ili u konbini prije odlaska). Primjer cijena najma i ostale informacije vidjeti ovdje.
Mobilna pristupna točka

Prepaid i pretplata data only + pretplata sa svime uključenim
Ukoliko ne trebate pozive (što se Vulcanusa tiče, meni su pozivi bili korisni samo za slučaj da kurirska služba dostavlja paket ili za naručivanje pizze), data only planovi su dobra alternativa. Postoje generalno dvije vrste planova - prepaid i postpaid. Prepaid planovi su obično do 3GB prometa unutar 3 mjeseca (to je rok trajanja kartice), a postoje i manji i kraćeg trajanja. Unutar ta 3 mjeseca se promet može nadoplatiti bonovima. Gdje kupiti - pojedini konbini i veliki lanci potrošačke elektronike poput Yodobashi, Bic Camera i sl. Cijena za 3GB/3mj valjanosti je oko 250kn.
Pretplatu je moguće ugovoriti na više mjesta, a iz iskustva, najpovoljnije je u lancima potrošačke elektronike. Tamo se može ugovoriti pretplata na godinu dana preko virtualnih operatora koji koriste infrastrukturu velikih kompanija poput NTT Docomo ili Softbank. U takvoj pretplati je dostupan neki određeni promet (3GB, 5GB ...), a ukoliko želite pozive/SMS, oni se naplaćuju posebno prema vremenskoj jedinici, odnosno po poslanom SMS-u (koji se baš i ne koriste u Japanu). Ono što je potrebno za sklapanje ugovora je kreditna kartica (izdana u Hrvatskoj je ok, ja sam primjerice koristio ZABA student Master bez problema, debitne kartice ne funkcioniraju) i otključani mobitel. Moje iskustvo je s pretplatom IIJmio koju sam sklopio u Bic Cameri. Samo sklapanje je preporučljivo raditi u velikim poslovnicama jer tamo obično ima osoblja koje priča engleski. I da, da ne zaboravim - u ovom slučaju je potrebno imati način za pročitati e-mail na licu mjesta (nema hotspota u poslovnicama). Obično je sve gotovo u 20-30min. Pokrivenost je dosta dobra i brzina interneta je solidna (LTE). Cijene kreću od nekih 80ak kn mjesečno za 3GB mjesečno + dodatno za pozive (oko 17 yena za 30s) i SMS. Penali za prijevremen raskid ugovora je 1000 yena po preostalom mjesecu (npr. koristili ste pretplatu 10 mjeseci od 12 prema ugovoru i morate platiti 2000 yena za preostala dva mjeseca), a ako je prošla godina dana, prilikom raskida se ne trebaju platiti nikakvi penali. Prilikom sastanka Vulcanusa u Bruxellesu  prije putovanja u Japan, jedna Vulcanus alumni cura nam je rekla da svi uzmemo pretplatu kod istog operatera zbog jeftinijeg razgovaranja. Za današnje pojmove to je glupost jer ćete ionako koristiti Line 90% vremena (možda i Whatsapp, Viber i sl.) za chatting i razgovaranje.
I za kraj da se dotaknem "velikih igrača" Docomoa i Softbanka. Softbank i Docomo imaju minimalno trajanje ugovora od 2 godine, penali za prijevremeni raskid su kudikamo veći (oko 17000 yena za raskid nakon godine dana), obavezna je kupnja novog mobitela (zaključan na njihovu mrežu uz nemogućnost otključavanja) i tipičnu mjesečnu pretplatu od barem 8000 yena. Moj savjet za Vulcanus studente - NE Softbank i Docomo, jednostavno su preskupi za ono što nude.  

No comments:

Post a Comment