Thursday, June 7, 2018

Hrana u Japanu pt. 1

Kada netko spomene japansku hranu, prvo što nam pada na pamet je sushi. Međutim, osim sushija postoji čitav niz hrane s kojom ćete se čak i više susretati nego sa sushijem. Stoga, evo nekih primjera:

Curry riža (カレーライス - kare raisu)
Curry je poznat kao indijsko jelo, međutim, postoji i japanska varijanta koja se servira s rižom i okusom je drugačija od indijske. Obično se uz curry rižu servira pohana svinjetina (tonkatsu) kao i ponekad komadi mesa. Jedno upozorenje - nemojte pokušati biti "veći Japanci od Japanaca" pa jesti curry rižu sa štapićima! To se jelo jede žlicom i ako pokušate jesti sa štapićima, vjerojatno ćete na sebe privući poglede Japanaca i čuti njihovo kihotanje, tako da nemojte reći da vas nisam upozorio.


Okonomiyaki (お好み焼き)
Okonomiyaki obično prevode kao "začinjena japanska palačinka". Iako izgledom podsjeća na palačinku, okusom je potpuno različito jelo. U većini slučajeva će vam biti poslužena na vrućoj podlozi koja se nalazi na sredini vašeg stola i dosta često će vam djelatnik restorana napraviti iz nule jelo ispred vas. Osim jaja i brašna unutra se često stavljaju sljedeće namirnice: svinjetina, lignje, kupus itd. dok kao topping ide posebni umak, majoneza i bonito pahuljice (ribano suho riblje meso). Osim "običnog" okonomiyakija, postoji i u Japanu vrlo poznata podvarijanta hiroshimayaki koja dolazi iz grada Hiroshime. Osim u restoranima, okonomiyaki je popularna ulična hrana ponajviše za vrijeme vjerskih festivala.

Tempura (天ぷら)
Tempura nije ništa drugo nego jelo koje je pohano. Obično su to škampi, morski plodovi i povrće. Svježa tempura ima hrskavu koricu od smjese za pohanje i dosta često u specijaliziranim tempura restoranima možete vidjeti kuhara kako vam priprema jelo jer je kuhinja otvorena u većini slučajeva. Tempura se jede tako da se pohano umoči u poseban umak i tako pojede.

Toliko za sada, nastavak slijedi neki drugi put :)


No comments:

Post a Comment